Den nye version af QGIS - QGIS 3.18 - Zürich kan nu hentes fra qgis.org. Som altid er der mange nye forbedringer og udvidelser, hvilket er beskrevet i changeloggen. Der er også blevet lavet en hightlight video, hvor nogle af forbedringerne vises.

I dette blogindlæg, har jeg samlet nogle af de forbedringer, som jeg synes er særlig relevante.

Understøttelse af punktskyer

En af de helt store forbedringer i QGIS 3.18 er understøttelse af punktskyer (‘Point clouds’), hvilket gør, at du nu kan indlæse og visualisere punktskyer i QGIS. Punktskyer kan fx være fra Danmarks Højdemodel, eller hvis man har overfløjet et område med en drone.

Er du interesseret i at vide mere om punktskyer, så skal du se Nyall Dawsons præsentation på et af de seneste internationale QGIS-events. Du kan læse mere her projektet her.

Læs mere i changeloggen.

Masser af forbedringer til mesh-data

Meshdata er en anden af de nye datatyper i QGIS. Meshdata er et godt dataformat til at visualisere fx vejrforhold eller oversvømmelser. Der er sket forbedringer til Meshdata ved hver af de seneste nye QGIS-versioner. QGIS 3.18 er ingen undtagelse herfor. Vil du vide mere om meshdata og se et eksempel på, hvordan meshdata kan bruges, så skal du se min kollega, Kurt Menkes, oplæg om netop dette ved den danske QGIS Brugergruppes event tidligere i februar.

Læs mere om forbedringerne til meshdata i changeloggen.

Forbedring af ‘Importér Geotaggede billeder’-funktionen - et dansk bidrag

Jeg bliver altid glad når jeg ser, at vi i Danmark også bidrager til udviklingen af QGIS. Der har været en række danske bidrag i nogle af de forrige versioner, fx søgning efter bogmærker i søgefeltet ‘Locator’, flytte et lag til toppen af lagpanelet og on-the-fly skyggevisualisering af højdedata. Du kan læse mere om denne udvikling i et af mine tidligere blogindlæg.

QGIS 3.18 rummer også et dansk bidrag, da Pelle Rosenbeck Gøeg har udvidet funktionen til import af geotaggede fotos, så rotationen af et billede vise i et felt i attributtabellen. En lille udvidelse, men bestemt smart til opsætning af korttips, hvor denne oplysning kan bruges til at definere om billedet skal vises lodret eller vandret.

Læs mere om denne udvidelse i changeloggen.

Kortlayouts - Lettere at tilføje dynamisk tekst (fx dagsdato) og copyrights, samt flere justeringsmuligheder af tegnforklaring til fx rasterdata

Automatisk at få vist dagsdato eller ens brugernavn i et kortlayout har længe været muligt i QGIS ved brug at udtryksdialogen. Jeg er vild med udtryksdialogen og alle de muligheder som den giver, men udtryksdialogen kræver lidt erfaring at bruge. Derfor er jeg glad for, at det nu er muligt let at tilføje dynamisk tekst, såsom hvem, der har lavet et kort og hvornår det er lavet. Det vil jeg helt klart bruge i vores QGIS-introduktionskurser.

Læs mere om tilføjelse af dynamisk tekst i changeloggen.

Det er også blevet lettere at tilføje copyrights til et layout, så man sikre at få vist henvisninger til hvem der ejer data. Dette kræver at copyrights er gemt i lagens egenskaber.

Læs mere om forbedringen vedr. copyrights i changeloggen.

Et anden ting, der er blevet forbedret, er visning af tegnforklaringen til farveskalaer, der fx bruges til rasterdatasæt. Nu kan du lave mange flere indstillinger til visning af denne farveskala fx justere højde og bredde, samt orientering. I changeloggen er der fine små videoklip, der viser disse forbedringer. Se disse videoklip om mulighed for at justere på bredden og højden af farveskalaen og disse videoklip, hvor det bl.a. vises hvordan farveskalaen vises horisontalt.

Forbedret visning af hvordan din visualisering ser ud for farveblinde. Dette sikrer bedre tilgængelighed

Der er sket en række forbedringer af simuleringen af, hvordan visualisering af lag ser ud for forskellige typer af farveblindhed. Det er godt, da dette kan være svært at vurdere - og er vigtigt for at lave kort, der kan læses af alle.

Læs mere om forbedringerne for farveblinde i changeloggen.

Visualiseringsforbedring - når flere objekter skal vises som ét objekt

Nu er det muligt visuelt at samle flere objekter til ét objekt. Dette er noget som jeg har savnet, da jeg tidligere har lavet et sammenflettet lag, for at få en pæn visualisering. Fx er dette smart, hvis du skal visualisere en jernbane fra GeoDanmark med sort/hvide bokse og gerne vil have et ensartet look, hvor man ikke kan skelne et jernbanestykke fra et andet jernbanestykke.

Læs mere om denne visualiseringsforbedring i changeloggen.

Dette er en rigtig god tilføjelse til QGIS, som har været undervejs i et stykke tid. Der er blevet lavet en stylehub, hvor brugere kan uploade stilarter som må bruges af andre. Således er det blevet langt lettere at få adgang til andre stilarter. Det kunne være smart at få samlet nogle af de gængse visualiseringer til danske data i denne stylehub, fx visualisering af data fra plandata eller Danmarks Miljøportal.

Læs mere om integrationen med stylehub i changeloggen.

Nyt værktøj til at beholde specifikke felter - smart hvis du bruger Modelværktøjet til at automatisere dine analyser i QGIS

Modelværktøjet i QGIS gør det muligt at automatisere analyser. Der er kommet et nyt værktøj, “Retain fields”, der gør det muligt at beholde specifikke felter. Det bliver rigtig godt at kunne bruge dette værktøj i modelbyggeren.

Læs mere dette værktøj i changeloggen.

Nu er det muligt at skjule tabeller i et QGIS-projekt

Dette kan fx være relevant, hvis man bruger opslagstabeller i et QGIS-projekt, men ikke ønsker disse tabeller vises i lagpanelet.

Læs mere om denne mulighed i changeloggen.

Ny DXF-eksport algoritme

Der er blevet tilføjet en ny funktion til at eksportere til DXF-filer. Denne giver andre muligheder end de nuværende.

Læs mere om denne nye algoritme i changeloggen.

Udvælgelser af objekter: Det er blevet lettere at vælge præcist, hvilke objekter, der skal udvælges når flere objekter er placeret på samme sted

I de tidligere versioner af QGIS har det været svært at vælge et specifikt objekt, hvis der er flere objekter på samme placering i laget. Dette er heldigvis blevet ændret i QGIS 3.18, hvor der er tilføjet en række værktøjer, der gør det lettere at udvælge specifikke objekter ud fra klik i kortet.

Læs mere om udvælgelse af objekter i changeloggen, hvor der er en rigtig fin video, der viser hvordan udvælgelser nu kan laves.

Udviklingen af den næste version - QGIS 3.20 - er allerede i gang

Udviklingen af QGIS 3.20 er allerede i gang, der efter planen kommer i midten af juni. Jeg tænker, at den kommer til at indeholde endnu flere forbedringer til punktskyer. Hvis du gerne vil følge med i udviklingen af den næste version, så følg med på Github. Du kan altid hente den nyeste udviklingsversion (QGIS 3.19) og afprøve den version, der bliver til QGIS 3.20.

God fornøjelse med QGIS 3.18 - og QGIS 3.16, der nu er blevet til den nyeste “Long Term Release” (LTR).