I går var en ekstraordinær stor dag i Septima. Sammen med KMD, SDFE og GeoDanmark sendte vi det nye it-system til GeoDanmark i luften.
Det nye system, som afløser det ældre FOT2007 har fået navnet GeoDK. Samtlige data for GeoDanmarks i alt ca. 54 mio. geo-objekter, hvoraf ca. halvdelen er aktuelle og halvdelen historiske, ligger nu trygt i min yndlingsdatabase PostgreSQL. Det er en stor dag!
For mig og mine kolleger i Septima har det været vores absolut største udviklingsprojekt. Vi startede for halvandet år siden og kan nu se resultatet, som vi er ret stolte over. Vi mener selv at vores særlige bidrag til opgaveløsningen har suppleret KMD’s kompetencer på en rigtig god måde – og i et godt samarbejde.
Det har været et langt forløb og et komplekst projektsetup med mange parter: Septima og KMD, SDFE, GeoDanmark og 98 kommuner, men det har været lærerigt og slutresultatet kunne slet ikke have været nået uden dette brede og gode samarbejde. Set fra Septima, er jeg er især glad for vores databasedesign og for den nye, lettilgængelige brugerklient, som gør det nemt at opdatere objekter, oprette ny foreløbig geometri og foretage ændringsudpegning.
Jeg er også glad for at vi fik udviklet en ”regelmotor” som kan holde styr på de mere end 2.800 regler fra GeoDanmark specifikationen – det har ikke været uden sved og tårer, men det virker.
Heldigvis har vi allerede fået de første skulderklap fra brugerne.
Jeg, Bo, Amanda og Karsten har indtil videre gennemført 5 workshops hvor 70-80 kommunale brugere har lært systemet at kende, og erfaringerne derfra bekræfter mig: GeoDK får gode karakterer for hurtige svartider og en god brugergrænseflade, som samtidig er avanceret nok til at kunne håndtere 70 forskellige objekttyper med hundredvis af attributter, som skal kunne rettes.
Dén brugerklient som GeoDanmark har bestilt og som vi nu har leveret, er et standardværktøj, som ”kan det hele”. Jeg er sikker på at fremtiden og brugernes ønsker vil resultere i smarte forbedringer og måske et behov for særskilte løsninger til specielle opgaver.
Systemdesignet i GeoDK er heldigvis så åbent at dét nemt vil kunne lade sig gøre.
Sådan ser GeoDK ud
For nemmere digitalisering forskellige digitaliseringsværktøjer, hjælpe geometri og en række andre funktioner, som giver mulighed for nemt at oprette bygninger med rette vinkler mv. I denne lille film vises et eksempel på et område, der er under byggemodning, og hvor en ny bygning digitaliseres i GeoDK:
Og her vises hvordan en ny vejmidte oprettes: