OpenStreetMap (OSM) passerede en milepæl i torsdags: Opdaterings-datasæt nummer 100 mio. blev lagt i databasen! Du kender måske lidt til OSM og ved, hvor imponerende det er: Kortlægning af hele kloden i en kortdatabase, frembragt ogopdateret af frivillige over hele verden.
Dette blogindlæg er min reklame for, at også du bør være med - det er nemt og sjovt, og du er med til at gøre verden bedre! Den første gode anledning er på lørdag - se nederst.
Fakta
OpenStreetMap databasen består i dag af ca. 6,7 mia. knuder (nodes). I runde tal vokser data dagligt med ca. 3.1 mio. knuder. I snit er det hver dag ca. 7000 aktive personer, der kortlægger og opdaterer data.
Ude i verden - fx i Afrika og Asien - er det ofte OpenStreetMap, der skaber det allerførste digitale kort af et område
med landsbyer, veje, enkeltbygninger og stednavne. Vi, der arbejder med geografi og geodata, ved, hvor vigtigt det er
for et land at have pålidelige, dækkende digitale kort. Det sørger OSM for - altid som åbne data og oftest langt
tidligere end Google og Bing og de andre…
Changeset # 100 million blev uploaded af Lamine Ndiaye fra Senegal. Opdateringen omfattede bygninger i landsbyen Nianiane. Det er OSM til venstre og Google Maps til højre.
OSM i Danmark
Herhjemme er vores lille kongerige kortlagt mange gange, men OpenStreetMap er som regel det første sted vi kan finde opdaterede data, fx når en ny rundkørsel kommer til, en ny vej- eller cykelbro, en ny cykelsti - eller når en vej lukkes.
Hertil kommer, at OSM registrerer vigtige detaljer, som ikke fås samlet andre steder. For eksempel har OSM en række kerne-oplysninger om færdselsnettet: Ensretninger, svingrestriktioner, parkering, lysregulering, fortov, cykelsti, fodgængerovergang, trapper - plus i mange tilfælde også belægningstyper, bump og andre sti-chikaner.
Udsnit af OSM stidata. Læg mærke til hvor komplet stinettet er, med trapper, tunnel, færdselsart og belægning.
Vi kan ikke undvære OSM
Derfor kan vi i Septima ikke undvære OSM som et supplement til de officielle, frie data fra fx GeoDanmark. ‘Septima Ruteberegning’ bruger for eksempel OSM’s oplysninger om kørselsrestriktioner, fortove, stier mm. - som jo på ejendommeligste vis (?!) stadig er overset i de offentlige grunddata.
For os er OSM’s åbenhed også en virkelig god feature: Hvis en af vores kunder, fx en kommune, mangler oplysninger i OSM, fx data om ensretninger eller cykelmuligheder, så kan de selv bidrage - og sørge for at data tilføjes eller rettes.
Derfor er det også en glæde, når Septima en gang imellem kan give vores bidrag til OpenStreetMap. Det gør vi fx med en “proxy-dims” som hvert år (senest i sidste uge!) gør de nyeste ortofotos tilgængelige som kortlægnings-baggrund for det danske OSM-community.
Du kan bidrage - og det er nemt
Du melder dig bare “ind” ved at oprette dig på osm.org. Der er gode vejledninger på OSM’s hjemmeside og andre steder på nettet. Der er også værktøjer, som du kan gå i gang med at bruge.
Hvis du (som jeg) er indehaver af en Android-mobil, så hent den fortræffelige og lækre kortlægnings-app StreetComplete i din nærmeste App Store. Har du iPhone er der andre muligheder, fx med OSM-hjemmesidens indbyggede editor ID og app’en Go-Map, som Kim Bach har skrevet en guide til her.
StreetComplete!
Jeg bruger StreetComplete og nyder det nemme og lækre brugerinterface når jeg skal opdatere OSM med oplysninger fx om et busstop er overdækket, om en vej har fortov eller om en sti har grus- eller asfaltbelægning. Det smarte er, at appen fortæller mig, hvad der mangler netop dér, hvor jeg er - så det er hurtigt for mig at kigge mig omkring og trykke svaret ind. Det tager som regel kun 2 minutter at gøre et sted “færdigt” i StreetComplete.
Skærmbilleder fra StreetComplete - du får nemme opgaver inden for kategorier, som du på forhånd har valgt.
OSM-rekordforsøg på lørdag 6. marts
Netop nu organiserer det danske OSM-brugerforum et rekordforsøg, som du kan deltage i på lørdag - der er den globale Open Data Day. Rekorden handler om antallet af deltagere den ene dag. Rekordforsøget sætter særligt fokus på at få færdiggjort OSM-data om belægningstyper på cykelstier, hvilket passer godt med visionen om Danmark som et af verdens bedste cykellande.
Du kan deltage på lørdag fra 5 minutter eller længere - enten hvor du er fra din PC - eller via en cykeltur ud i landskabet. Så har du samtidig en anledning til at komme i kontakt med det danske OSM-forum, ovenikøbet med mulighed for sponsoreret kaffe og kage. Læs mere om dagen og rekordforsøget her.
OSM-kortet med markering af hvor der mangler oplysninger om cykelsti belægningstyper i Lejre kommune. (overPass turbo)
Søren Johannessen, som er ankermand, har samtidig produceret en smart forespørgsel, hvor du kan se, hvor der mangler cykelsti-belægnings-data i din kommune - se det her. Vel mødt på lørdag!
PS: Tak til Søren (@neogeografen) for ideer og faktatjek af denne blog.