Den nye version af QGIS er blevet frigivet - QGIS version 3.2. Hver QGIS version har et navn. Denne gang er navnet ‘Bonn’, hvilket er stedet, hvor det 16. udviklermøde blev afholdt.

QGIS er et resultat af bidrag fra mange mennesker rundt om i hele verdenen. Det er et meget aktivt open source-projekt, hvor rigtig mange hjælper til med at sikre dens forsatte udvikling og vedligeholdelse. Nogle bidrager med koderettelser eller kode til nye funktioner, andre bidrager med udarbejdelse af dokumentation, oversættelse fra engelsk til andre sprog, organisering af konferencer, og meget meget mere…

Jeg har talt ned til frigivelsen af den nye version, hvor både jeg og min kollega, Klavs, har bidraget med kode til nye funktioner. For os begge er det første gang, vi bidrager med kode til selve QGIS. Vi har heldigvis kunne få hjælp fra Asger, der bidrog med live hillshade rendering i QGIS 2.16.

Det har været spændende at få indblik i, hvordan communitiet fungerer, dets fokus på at kodebidrag lever op til QGIS-standard, samt at opleve hvordan folk hjælper hinanden. Og det er en rigtig lækker følelse at vide, at alle QGIS-brugere nu kan bruge ‘vores’ funktioner.

Alt det nye i QGIS 3.2

Er du interesseret i at vide mere om alle de nye ting i QGIS 3.2, vil jeg anbefale dig at læse Visual Changelog.

Hvis du gerne vil have overblik over den samlede funktionalitet i QGIS 3.2, læs da dokumentationen. Det er stadig en kladde, da vi arbejder på at få dokumentationen helt færdig.

Desuden har jeg lavet en kort film, hvor jeg viser nogle af de nye funktioner i QGIS 3.2:

Forbedringer til søgefeltet ‘Locator’

En af de nye ting, der kom i QGIS 3.0 var søgefeltet, locator, der er placeret i nederste venstre hjørne af QGIS. Formålet med søgefeltet er, at det skal være lettere at finde ting i QGIS, bl.a. processeringsværktøjer (fx bufferværktøjet) og print layouts.

Søgninger efter bogmærker

Klavs har udbygget søgefunktionen i Locator, så det nu også er muligt at søge efter geografiske bogmærker i søgefeltet. Dette er demonstreret her:

Med integration af bogmærke-søgning i locator, er det således blev langt lettere at zoome til specifikke steder i et QGIS-projekt. Tidligere var det nødvendigt først at åbne bogmærkepanelet, derefter finde det rigtige geografiske bogmærker i listen (der kan blive rigtig lang), og til sidst klikke på bogmærket for at zoome til den ønskede placering.

Søgning efter indstillinger

Klavs har desuden gjort det muligt at åbne indstillingspanelerne direkte fra søgefeltet. Det gælder både indstillinger af projektet samt de generelle indstillinger for QGIS, som man kan søge efter.

Igen er det tanken, at brugeren ikke behøver at vide, hvor indstillinger skal ændres, da man blot kan søge efter den ønskede indstilling i søgefeltet. En bruger kan fx søge efter koordinatsystem, og derved let åbne den dialog, hvor koordinatsystemet til projektet kan ændres. Søgninger efter indstillinger er demonstreret her:

Forbedringer til Lagpanelet

I QGIS 3.2 er den menu, der kommer frem når man højreklikker på et lag i lagpanelet, blevet reorganiseret. Reorganisationen er udført på baggrund af en debat på GitHub (GitHub er stedet, hvor koden til QGIS ligger), hvor alle har kunnet give deres mening til kende. Du kan læse debatten her.

Desuden er der blevet tilføjet et par nye funktioner til denne menu. Jeg har lavet en af disse funktioner, da jeg i lang tid har syntes, at det er lidt bøvlet at flytte et lag til toppen i lagpanelet - især hvis lagpanelet indeholder mange lag. Mit ene kodebidrag til QGIS er derfor en flyt-til-top-funktionen (på engelsk: ‘Move to Top’), der flytter et lag eller en gruppe af lag til toppen af lagpanelet.

I QGIS 3.0 og de forrige versioner fandtes der allerede en funktion, der hed ‘Make Top Level’ og som blev brugt til at flytte et lag ud af en gruppe. Jeg har altid syntes, at dette navn var meget lidt beskrivende, og efter implementeringen af ‘Move to Top’ opstod der en åbenlys navnekonflikt. Derfor lavede jeg endnu et pull-request med kode, der ændrede navnet på denne funktion til ‘Move Out of Group’, samt justerede koden og tilføjede automatiserede tests (denne term forklarer jeg lidt længere nede i teksten).

Disse to forbedringer til lagpanelet er demonstreret her:

Sådan foregår udvikling af QGIS

Groft skitseret foregår udviklingsprocessen omkring QGIS således:

  • Du skal have et setup, hvor du kan bygge QGIS på din computer
  • Lav en ‘fork’ af QGIS-projektet på GitHub - og gem koden på din computer
  • Lav dine kodetilføjelser. Hvis det er en ny funktion, skal du lave automatiserede tests. Automatiserede tests er kode, der tjekker at funktionen virker som den skal. Disse tests køres automatisk når en ny bruger vil tilføje ny kode til QGIS. Det er således en måde at sikre stabilitet af QGIS.
  • Tjek at du kan bygge QGIS lokalt med den nye kode, samt at alle automatiserede test kan køres
  • Lav et pull-request med din kode og en beskrivelse af koden. Hvis koden løser en bug eller en feature request, skal denne refereres.
  • Afvent kommentarer og forhåbentligt godkendelse fra kerneudviklerne

Den næste version af QGIS - QGIS 3.4

Allerede nu er udviklingen af QGIS 3.4 gået i gang. Efter planen frigives denne version d. 26. oktober.

Vi glæder os til at lave mere til QGIS. Vi kunne bl.a. godt tænke os at lave yderligere forbedring af søgemulighederne i Locator - du kan læse vores forbedringsforslag på QGIS’ GitHub.

QGIS 3.4 er en vigtig version af QGIS, da den bliver den næste Long Term Release (LTR) - dvs. at den vil erstatte QGIS 2.18 som LTR.

Hvis du er interesseret i at følge med i udviklingen, vil jeg anbefale at følge QGIS projektets GitHub, samt følge med i maillisterne. Du kan desuden altid afprøve den seneste udvikling af QGIS ved at hente nightly build af QGIS, og dermed kan du være med til at teste den kommende version af QGIS.

Noget af det, der vil blive implementeret i den kommende tid, er projekterne, der har fået finansiel støtte gennem QGIS Grant Programme.

God fornøjelse med QGIS 3.2!

Læs mere om udvikling til QGIS

Vi har samlet et par links til dig, der gerne selv vil igang med at udvikle til QGIS: