Henover sommeren har der været adskillige muligheder for at blive klogere på QGIS, da mange QGIS brugergrupper har valgt at afholde arrangementer online - og ofte med oplæg på engelsk.
I den danske QGIS-brugergruppe afholdt vi et onlineevent den 15. juni. Den schweiziske brugergruppe afholdt deres event den 23. juni, og den amerikanske brugergruppe brugte tre dage i juli til deres event. Det britiske FOSS4G-event foregik den 17. juni.
Fra alle arrangementer ligger filmoptagelser af de individuelle oplæg tilgængelige online: Det danske arrangement Det schweiziske brugermøde Det amerikanske QGIS Brugermøde Det britiske FOSS4G event
Der er mange filmoptagelser, så i dette blogindlæg, har jeg samlet nogle af de oplæg, som jeg tænker, kunne være interessant for jer.
Bliv opdatereret på nye funktioner og værktøjer i den nyeste version af QGIS
I juni blev den nye version af QGIS - QGIS 3.14 - frigivet. Også denne version er spækket med nye funktioner og værktøjer.
Det nye er beskrevet i QGIS’ changelog til QGIS 3.14. Det er en lang liste med beskrivelser af alt det nye, så er du interesseret i at få demonstreret et uddrag af, hvad der er nyt i denne version, så kan du se mit oplæg om netop dette emne fra det danske QGIS-event - eller Kurt Menkes oplæg fra det amerikanske QGIS-event.
Bliv introduceret til ny måde til visualisering af tid i QGIS
En af de nye ting i QGIS 3.14 er, at visualisering af tidsmæssig udvikling af data nu er blevet integreret i QGIS. Nyall Dawson fortalte om udviklingen af visualisering af tid i QGIS - dvs. fra Time Manager-pluginet til den nye integrerede funktion ved det schweiziske brugermøde.
Bliv klogere på GeoPDF
Siden QGIS 3.10, der kom i februar 2020, har det været muligt i QGIS at eksportere sit kortlayout til GeoPDF. I en GeoPDF kan man tænde og slukke GIS-lagene i pdf’en, hvilket i nogle situationer kan være rigtig smart. Jeg synes, at det er en rigtig god tilføjelse til programmet, men der er stadig nogle ting, som man skal være opmærksom på, når man konverterer til GeoPDF.
Bo Victor Thomsen holdt et oplæg om dette ved det danske QGIS-arrangement. Oplægget er værd at se, hvis du gerne vil blive klogere på GeoPDF og på nogle af de ting, som man skal være opmærksom på ved konverteringen.
Bliv opdateret på det nye SLYR-plugin
SLYR-pluginet gør det muligt at konvertere ESRIs stilarter til stilarter i QGIS. Ant Scott lavede en demonstration af dette plugin ved det britiske FOSS4G event, og ved det amerikanske event fortalte Brett Carlock blandt andet om, hvordan værktøjet kan støtte dem, som arbejder i både QGIS og ESRI, samt dem som ønsker at konvertere fra ESRI til QGIS.
SLYR-pluginet, som netop er blevet lagt ud på QGIS Plugin Repository, gør det som sagt væsentligt lettere at migrere fra ESRI til QGIS. Er du interesseret i at vide mere om det, vil jeg også anbefale at du læser North Roads blogpost.
Bliv inspireret til sjove visualiseringsteknikker
Svenskeren Klas Karlsson er altid inspirerende at følge (følg ham på youtube og twitter, hvis du er interesseret i QGIS). Han holdt et oplæg ved det schweiziske brugermøde, hvor han viste en masse sjove visualiseringsteknikker i QGIS. Så er du interesseret i, hvordan geometry generator-funktionen i QGIS kan bruges til visualiseringer, skal du se hans oplæg!
Gretchen Petersons oplæg ved det amerikanske brugermøde indeholder også en masse gode tips til visualisering.
Bliv introduceret til anvendelse af udtryk (‘expressions’)
Det er også altid interessant at få inspiration fra andre i brug af udtryk (‘expressions’). Derfor vil jeg også fremhæve to oplæg om netop udtryk: Nyall Dawsons oplæg, hvor han starter fra bunden af med opsætning af udtryk (det er et længere oplæg på over 1 time). Ujaval Gandhis oplæg ved det amerikanske brugermøde, hvor han viser en masse interessante eksempler på avanceret anvendelse af udtryk.
Synes du, at udtryk er interessante, så holder vi i Septima i december et onlinekursus i QGIS udtryk, og hvordan de bruges.
Bliv introduceret til en række af de forskellige processingsværktøjer
Ujaval Gandhi holdt også et oplæg ved det amerikanske brugermøde, hvor han lavede en fin og hurtig rundtur i en række af de forskellige processeringsværktøjer i QGIS.
Hør andres erfaring med online undervisning i QGIS
Coronaepidemien har gjort, at mange har skulle omstille sig til at undervise online. Erfaring, fordele og udfordringer ved online undervisning blev debatteret ved en af sessionerne til det amerikanske QGIS-møde.
I Septima har vi også gjort os en række erfaringer med online undervisning her i foråret. Derfor synes jeg, at det var rigtig interessant at høre andres erfaringer. Arbejder du med undervisning, så er denne session værd at høre.
Hvad bringer fremtiden?
Det var et uddrag af nogle af de præsentationer, som jeg synes var interessante og kunne være relevante for jer. Men tjek selv de forskellige arrangementer ud - der er mange flere spændende oplæg!
Det bliver spændende, hvad fremtiden bringer i forhold til formen af kommende arrangementer. Online arrangementer kan helt sikkert noget, og det er let at deltage i. Det er godt at kunne se oplæggene bagefter, men jeg synes, at det virker bedst at se oplæggene live.
Som oplægsholder er det ihvertfald også rart, at have folk med ved liveoplægget, så der bliver noget dynamik i chatten undervejs og kommer nogle spørgsmål. Jeg vil dog savne de fysiske arrangementer, hvis alt bliver online.