I Septima er vi stolte over at Slots- og Kulturstyrelsen har valgt os til at nyudvikle de to registre og efterfølgende stå for 5 års vedligeholdelse.
De nuværende systemer er næsten 20 år gamle og teknologisk udtjente. Styrelsen sendte derfor i 2024 udviklingsopgaven for to nye registre i udbud, og har nu indgået kontrakt med Septima om løsningen. Målet er at de nye systemer skal leve op til de principper og krav, som man må stille til moderne, offentlige fagregistre med et stort antal brugere og mange eksterne anvendere.
Højeste score på kvalitet
Det er en stor tilfredsstillelse for os, at vi vandt opgaven med højeste score på kvalitet i opfyldelsen af styrelsens krav.
Opgaven rammer nemlig ret præcist vores spidskompetencer og ekspertise i offentlige data, kort- og GIS-teknologier, it-arkitektur, geo-standarder og open-source software. Det kommer os også til nytte, at vi har stort fokus på proces- og forretningsanalyse og at vi har mange gode erfaringer med brugervenlighed og med attraktive og moderne UX-designs.
Lovbundne fagsystemer
Begge registre er stærkt specialiserede fagsystemer, som hver for sig skal understøtte lovbundne processer og registreringer inden for hvert deres domæne. De skal naturligvis have integration til styrelsens ESDH, og har desuden mange relationer og bindinger til geografi og andre offentlige data, som fx Matriklen, BBR og Ejerfortegnelsen.
Ud over at understøtte de direkte, forvaltningsmæssige opgaver, leverer de to systemer data til en vifte af eksterne anvendere og systemer, bl.a. ejendomsmæglere, finansielle institutioner og fx “Ejendomsdatarapporten”.
Når vi udvikler løsningerne får vi derfor brug for vores store viden om det offentlige data- og systemlandskab i Danmark, og vores erfaring i, hvordan man state-of-the-art udstiller data gennem åbne og standardiserede API’er.

Fleksibel it-arkitektur
For Slots- og Kulturstyrelsen er det vigtigt, at løsningen kommer til at bygge på en fleksibel it-arkitektur med mulighed for samspil med andre systemer. Selv om opgaven omfatter de to registre, FF og FB, skal arkitekturen kunne udbygges med flere registre.
Vores løsningsbeskrivelse efterlever den foreslåede it-arkitektur og principperne i den Fællesoffentlige Digitale Arkitektur. Vi tilbyder bl.a. en ‘domæne-model’, hvor hvert register opererer som separat domæne med egne applikationer og databaser.
I hvert domæne findes en række komponenter, som er fælles, og som dermed tillige kan genbruges i nye registerdomæner, hvis de kommer til.
Ovenpå dette bygger vi de to domæner med hvert sit register-/database-miljø, baseret på PostgreSQL, som tilgås og leverer data gennem en vifte af selvstændige og uafhængige services. Det giver fleksibilitet, skalérbarhed, resiliens og modularitet, idet tjenesterne er adskilte og derfor kan opdateres separat.

Brugervenlig, intuitiv og moderne brugerflader
I vores løsningsbeskrivelse viste vi, hvordan hvert af registrene kan præsenteres for brugerne via en brugervenlig, intuitiv og moderne brugerflade, både til eksterne brugere og til styrelsens egne medarbejdere.
I de kommende måneder skal vi afklare indhold og udformning af de brugerflader, der skal understøtte de beskrevne processer for hvert register. Det vil naturligvis ske i tæt samarbejde med styrelsens fageksperter, administrative medarbejdere og de eksterne brugere, fx ude i museerne.
Vi står foran en spændende, stor og udfordrende udviklingsproces, som vi går til med respekt, stolthed og stor tiltro til et godt og frugtbart samarbejde med Slots- og Kulturstyrelsen.
