Data, data, data
Processen bliver langsigtet og vil kræve gode data i alle faser; både til forberedelse, planlægning, gennemførelse og løbende monitorering.
I første række vil fokus være på miljødata, landbrugsdata, naturdata, vanddata og klimadata. Men også plandata, ejendomsdata, tingbog og data om ejerforhold vil blive vigtige - hvortil kommer både tekniske data om landets infrastruktur af veje, baner og forsyningsanlæg og data om rekreation og friluftsanlæg og -interesser.
![unsplash foto](/images/nyheder/blog-dkkort-landbrug01-randy-fath.jpg)
Gode data og gode it-løsninger bliver nødvendige, som forudsætning for at analysere og udpege de rigtige arealer at omlægge, som støtte til selve omlægningsprocessen med aftaler, jura og økonomi - og for at kunne rapportere og dokumentere at målene opnås.
Vi har heldigvis ekspertisen
Heldigvis er vi mange der har dén ekspertise og viden om it og data, der skal til. Det gælder ikke mindst her hos os i Septima.
Vi har nemlig allerede i flere år bistået de parter, som også fremover vil have ansvaret med at håndtere de geografiske data, der bliver vigtige. Det gælder både Danmarks Miljøportal (DMP), Miljøstyrelsen, den nye Styrelse for Grøn Omlægning og Vandmiljø (SGAV), Plan- og Landdistriktsstyrelsen, GeoDanmark-samarbejdet, Klimadatastyrelsen og Geodatastyrelsen.
![Skærmbillede](/images/nyheder/blog-dkkort-mars-screening01.png)
Sammen med DMP er vi i gang
Faktisk er de første løsninger til den grønne arealomlægning allerede i luften. Sammen med kollegerne i Globeteam har vi for Danmarks Miljøportal udviklet støtteværktøjer, som er målrettet arbejdet.
Den samlede platform kaldes “Multifunktionel Arealregistrering” (MARS) og vil bestå pt. af “Screening”, “Planlægning”, “Ansøgning” og endelig værktøjet “Status”, der er et slags dashboard.
De fire værktøjer samler og forenkler arbejdsgangene ét sted og gør processen nemmere og mere transparent, både for borgere og lodsejere og for de parter, der har ansvaret.
Bygger på vores erfaringer
I de aktuelle opgaver har vi kunne bygge på en stribe gode erfaringer fra tidligere projekter.
Sammen med vores dygtige kolleger i Globeteam har vi i flere år bistået Danmarks Miljøportal med at udbygge den fundamentale datainfrastruktur, først og fremmest et nyt Danmarks Arealinformation. Systemet er nu bygget omkring en generisk lagvælger og en databutik, der giver nem adgang til de over 1000 arealdatasæt, som DMP tilbyder.
![Skærmbillede](/images/nyheder/blog-dkkort-arealinformation01.png)
For DMP har vi desuden udviklet klimaværktøjet KAMP og det præmierede Klima-Lavbundskort, som i dag er blevet til Udtagningskortet.
For Plan- og Landdistriktsstyrelsen har vi bygget Vis Planer, der er en ny, landsdækkende visningstjeneste for Danmarks knap 50.000 lokalplaner. For Energistyrelsen har vi realiseret en national potentialemodel for vindmøller på land - og beregnet potentialet for solceller på tage og marker, baseret på den digitale højdemodel som består af godt 250 mia. 40x40 cm celler!
Hertil kommer, at vi siden 2018 har udviklet og driftet GeoDanmark-systemet, som kommunerne og staten anvender til at producere og vedligeholde det detaljerede kort over Danmark.
Samlet set kan vi i Septima bryste os af at have solide erfaringer i at håndtere alle typer af landsdækkende digitale kortdata og registre, mestre teknologien og bygge de it-løsninger der er brug for.
![unsplash foto](/images/nyheder/blog-dkkort-skov01-adam-vradenburg.jpg)
Et nyt danmarkskort …
Den fælles opgave, som vi står overfor, vil være både ambitiøs og kompliceret: Vi skal tegne et nyt danmarkskort.
Sikkert er det, at ekspertise i it, kort og geodata bliver efterspurgt i tiden der kommer - det bliver godt for Danmark og spændende for alle os i geodatabranchen.